Schuberts sista verk

Evenemang:
Schuberts sista verk
Datum:
söndag 1 november, 2020
Tid:
kl. 15:00
Plats:
Vårdklockans kyrka
Biljetter:
Köp biljett här ›

Om Franz Schuberts stråkkvintett har sagts ”Något så hjärtskärande vackert som adagiot i Franz Schuberts Stråkkvintett i C-dur är svårt att tänka sig.” Svårt sjuk och medveten om sin stundande död komponerade Schubert detta, ett av kammarmusiklitteraturens mest fulländande mästerverk, fyllt av närvaro, intensitet och smärtsam skönhet. Verket avslutar en konsert vars första folkmusikpräglade halva låter det svenska vemodet möta den italienska passionen och det eldiga ungerska temperamentet. Vid konserten medverkar Elisabeth Zeuthen Schneider, violin, John Ehde, cello, Maria Wernberg, violin, Erika Gabrielsson Backlund, viola, och Carl Henning Fredriksson, cello.

Maria Wernberg, violin, är från Örnsköldsvik men har sina rötter på Gotland. Hon är Riksspelman och utbildad klassisk violinist med masterexamen från Royal Northern College of Music i Manchester och kandidatexamen med en first class honours degree från Birmingham Conservatoire. Hon har studerat för violinisterna Dr. Rimma Sushanskaya, Levon Chilingirian, Thomas Kemp och Elisabeth Zeuthen Schneider. Maria har varit solist med Örnsköldsviks Musiksällskap och Gotlands Sinfonietta samt bl.a. uppträtt vid the Virtuoso Violin Festival i Stratford-upon-Avon, Cheltenham Music Festival, Young Musicians Symphony Orchestra, Festspelen i Piteå, Bergmanveckan, Vadstena-Akademien och Påskfestival Gotland. Maria frilansar som violinist och sedan hösten 2019 undervisar hon vid Kulturskolan i Lund och i Kävlinge. Hon spelar regelbundet med Gotlands Kammarsolister och med pianisten Gisela Herb. Sedan 2020 är hon violinist i Skånska operan och kommande säsong gästar hon bl.a. Victoriateatern i Malmö, Ystads teater och Arnäs Musikfestival. Foto: Pierre Wilén.
Elisabeth Zeuthen Schneider, violin, har studerat vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium för professorerna Endre Wolf och Milan Vitek. Hon har också studerat i USA för bland annat Isidore Cohen (Beaux Arts Trio), Stanley Ritchie (barockviolinist, Indiana University, Bloomington) och Alexander Schneider (Budapest String Quartet). Under många år var Elisabeth Zeuthen Schneider alternerande konsertmästare i det Kungliga danska Orchestra och i Danmarks Radios symfoniorkester. Sedan 15 år tillbaka är hon ledare för Trinitatis Chamber Orchestra. Hon har framträtt som solist med Copenhagen Phil, Aalborg Symfoniorkester, DR symfoniorkester och Sønderjyllands symfoniorkester. Hon kombinerar sin karriär med en tjänst som docent vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium och har även tidigare undervisat vid Musikhögskolan i Malmö. Hon har uppträtt mycket i Europa och USA med pianisten Ulrich Stærk och hans Trio Corelli.https://www.elisabethzeuthenschneider.com
Erika Gabrielsson Backlund, viola,är sedan 1991 fast anställd i Norrköpings Symfoniorkesters violastämma. Erika studerade först violin vid Bergen Musikkonservatorium för att sedan byta till viola och år 1986 bli antagen till violaklassen på Musikhögskolan i Göteborg. Där följde fyra års studier, med ett års uppehåll för ett vikariat i Malmö Symfoniorkester. Erika är en flitig kammarmusiker som spelar på regelbunden basis i olika konstellationer. Erika har varit sommargotlänning sedan hon bara var ett par år gammal och har konserterat i många gotlandskyrkor tillsammans med sin mor och familj sedan tonåren.
John Ehde, cello, föddes i Stockholm 1962. Han har studerat för professor Asger Lund Christiansen vid the Royal Academy of Music i Aarhus, Danmark där han tog solistdiplom 1984 och gav sin debutkonsert 1987. Ehde fortsatte sina studier för Wolfgang Herzer och Maria Sellner vid Hochschule für Musik i Wien 1987-89 och spelade där regelbundet med Wiener Philharmoniker under ledning av några av vår tids största dirigenter så som Karajan, Maazel och Giulini. Efter 10 år som solocellist i Helsingborgs Symfoniorkester (1989-99) är Ehde numera baserad i Köpenhamn. Ehde har undervisat i cello och kammarmusik vid Musikhögskolan i Malmö, Trondheim Academy of Music och är sedan 2015 professor vid Grieg Academy of the University i Bergen, Norge. Han har även givit masterclasser i Sverige, Danmark, Norge, Tyskland, Kanada, USA och Singapore. John Ehde har samarbetat med många ledande samtida kompositörer och uruppfört mer än 50 verk som solist och kammarmusiker. John Ehde är verksam internationellt både som solist och kammarmusiker med turnéer i Europa, Kanada, Vietnam, Kina och Hongkong samt gjort ett stort antal CD-inspelningar. Läs mer på Johns hemsida: http://ehde.dk
Henning Fredriksson, cello, från Barlingbo är utbildad klassisk cellist vid Universität für Musik und darstellende Kunst Wien, Carl Nielsen Academy of Music (Odense) samt Musikhögskolan i Malmö och avlade i februari 2018 sin masterexamen efter att ha studerat för Torleif Thedéen, Robert Nagy, (solocellist i Wiener Philharmoniker), Maria Sellner och John Ehde. Carl Henning frilansar nu som cellist och har varit solist med Joseph Haydn Symphony Orchestra Vienna och Gotland Sinfonietta, samt arbetat i orkestrar såsom Webern Symphonieorchester, Odense Symfoniorkester, Wermland Operaorkester, Musica Vitae och Malmö Operaorkester. Carl Henning är även en flitig kammarmusiker med konserter vid kammarmusikföreningar och festivaler i Sverige och runt om i Europa med musiker såsom Ingrid Tobiasson, Anders Kilström och Gotlands Blåsarkvintett. Under 2017 uppförde Henning Griegs cellosonat i Troldhaugen, Bergen, samt var med att i Wien grunda Belvedere Trio, med vilken han turnerat på Irland och i Sverige. Sedan sommaren 2019 är Carl Henning cellist i Skånska operan och kan under kommande säsong bl.a. upplevas vid Arnäs Musikfestival, Music in Wexfords samt Music in Kilkennys kammarmusikserie

Gotlands sinfonietta Corellis Concerto grosso i g-moll

Evenemang:
Gotlands sinfonietta Corellis Concerto grosso i g-moll
Datum:
söndag 22 november, 2020
Tid:
kl. 18:00
Plats:
S.ta Maria Domkyrka Visby
Biljetter:
Köp biljett här ›

Gotlands sinfonietta under Marie Sandells säkra ledning. På programmet står bl.a Corellis Concerto grosso i g-moll, op 6 och Vintern ur Vivaldis ”De fyra årstiderna”.

Varmt välkomna

Marie Sandell, dirigent, tog år 2002 examen från Rytmikpedagogutbildningen vid Musikhögskolan i Malmö, där hon även studerade kör- och orkesterdirigering, sångmetodik och violinmetodik. Bakom sig har hon även studier i klassisk sång vid Ljungskile Folkhögskola och Kulturama samt Gotlands Tonsättarskolas ettåriga utbildning ”Komposition - Fri konst”. Marie har jobbat inom både kulturskola och gymnasieskolans musikestetiska program som sångpedagog, körledare, violinpedagog och danspedagog. Hon har dirigerat kör och orkester, däribland Visby Vokalensemble, den Landskronabaserade kören Divertimento, Gotlands Sinfonietta och Gotlandsmusikens Blåsorkester. Marie har också medverkat som violinist, altviolinist och sångerska i olika musik- och teatersammanhang. För närvarande arbetar Marie som kyrkomusiker i Norra Gotlands pastorat.
Frey Franzén Garuz, violin, född 2007 och är en ung, lovande violinist bosatt på Gotland. Frey började spela fiol vid sex års ålder och valde ganska snart att inrikta sig mot den klassiska musiken. Frey har under sin lärotid fått pedagogiskt stöd av lärare som Maria Wernberg, Emilio Estrada, och numera Annika Nummelin och polske violinisten Kristoffer Dolatko (i huvudsak via Skype). Frey deltar i Young Strings Academy vid Nationellt Centrum för Talangutveckling i Vänersborg, dit han reser ca 6 helger per år (nu digitalt). Han deltog 2018 och 2019 i Jeunesse’s orkesterläger i Mariazell i Österrike. Frey har sommaren 2020 deltagit i masterclass-programmet (digitalt) vid Orford Arts Center i Kanada och är nu antagen till Polstjärnekursen 2020/21. Frey går i åk 7 på Solbergaskolan I Visby.
Richard Hellgren, violin, en av dem som spelat längst i Gotlands Sinfonietta. Han är kanske mer känd som pianist och har nyligen gett ut två skivor med egna pianostycken. Utöver musikstudier i England som ung blev han nyligen färdig med studier i komposition på Gotlands tonsättarskola. Förutom musiken är han också verksam som arkitekt. För honom är arkitektur och musik besläktade världar.
Kerstin Jonsson, violin, började sina musikstudier som 16-åring vid Musikkonservatoriet i Falun. Efter några år vid Det Fynske Musikkonservatorium i Danmark, fortsatte Kerstin sina violinstudier i Stockholm, bl a för Karl-Ove Mannberg och Leo Berlin. 1982 fick hon ett stipendium för ett års violinstudier vid Liszt-akademien i Budapest. Åren närmast efter studietiden tillbringade Kerstin i violinstämman i bl a Uppsala Kammarorkester, Stockholms Filharmoniska Orkester och Örebro Kammarorkester. Hon hann även med att ta en fil kand-examen i samhällsvetenskap, vilket så småningom ledde till byte av yrkesinriktning. Sedan 1989 har Kerstin huvudsakligen varit bosatt på Gotland, om än periodvis pendlande till arbete i Stockholm. Tiden har inte alltid funnits, men fiolspelet, inte minst kammarmusiken, har fortsatt att spela en stor roll. Som initiativtagare till ensemblen Gotlands Kammarsolister, har hon sett en möjlighet att både utvecklas själv som musiker och att skapa förutsättningar för ett större utbud av kammarmusik för den gotländska publiken. Under hösten 2020 har hon även hoppat in i rollen som konsertmästare i Gotlands Sinfonietta.
Agnes Tibbling Lingwall, cello, är nyinflyttad till Visby och studerar för nuvarande vid byggnadsantikvarieprogrammet på campus. Hon började spela cello i tidig skolålder och fortsatte med dess fram till gymnasiet då hon gick på Musikkonservatoriet i Falun. Detta har gett henne möjlighet att spela orkestrala verk tillsammans med Dalasinfoniettan samt spela nutida verk skrivna av elever på Tonsättarskolan i Visby.


Biljetter

Kommande evenemang

Schuberts sista verk
1 nov 2020

Gotlands sinfonietta Corellis Concerto grosso i g-moll
22 nov 2020
Tidigare evenemang

Vid flygeln Anders Kilström
11 okt 2020

Piano- och violinafton
6 sep 2020

Musikspelet är tillbaka
15 mar 2020

Henning von Schulman, sång och Oliver Imig, piano
8 feb 2020

Krister Dahlström, gitarr
12 jan 2020

Höstklanger
17 nov 2019

Historien om en soldat
29 sep 2019

Mats Zetterqvist
8 sep 2019

Violin recital 8 september
8 sep 2019

Paris Sekelskiftets musikaliska huvudstad 2/9
2 sep 2019

Mårten Landström, piano recital 19/5
19 maj 2019

Gotlands Sinfonietta 28/4
28 apr 2019

Roland Pöntinen 9/12
9 dec 2018

Gotlands sinfonietta 25/11
25 nov 2018

Musikspelet 21/10
21 okt 2018

Gotlands kammarsolister med Bernt Lysell 7/10
7 okt 2018

Mats Bergström, gitarr recital 10/3
3 okt 2018

Mikaeli Kammarkör 16/6
16 jun 2018

Musikspelet 1/5
1 maj 2018

Musikspelet 7/4
7 apr 2018

Anna Christensson pianorecital 28/1
28 jan 2018

Campus Gotlands kammarkör 27/1
27 jan 2018

Gotlands Sinfonietta 26/11
26 nov 2017

Schneider/Hyldig 15/10 2017
15 okt 2017

Gotlands Kammarsolister 3/9 2017
3 sep 2017

Gotlands Sinfonietta 20/5
20 maj 2017

Kammarmusik Bach 8/4
8 apr 2017

Gutasagan 16-17 Februari
16 feb 2017

9/10 Elisabeth Zeuthen Schneider & Kristoffer Hyldig
9 okt 2016

Ljudvågor 18-21 maj 2016
18 maj 2016

Gotland Sinfoniettas vårkonsert, 1 maj
1 maj 2016

Inte bara tango! Gisela Herb -piano och Maria Wernberg- violin 3 april
3 apr 2016

Pianoromantikens mästare, 28 februari
28 feb 2016

Musikaliska Sällskapets jubileumskonsert den 15 november
15 nov 2015

Föreläsning om Elfrida Andrée den 18 oktober
18 okt 2015

Syd möter Nord- Axelsson/Nilsson Duo 10 oktober
10 okt 2015

Visby vokalensemble 20 september
20 sep 2015

Die Winterreise Henning von Schulmann 26 oktober
26 okt 2014

Dellenkvartetten 21 september
21 sep 2014

Gotlands Sinfonietta Familjekonsert den 19 april
19 apr 2014

Dan Laurin och Gotlands Blåsarkvintett 15:e mars
15 mar 2014

Barytontrio 2 mars
2 mar 2014

Fogel/Elkjär 22 februari
22 feb 2014

Ortwin Stürmer 26 januari
26 jan 2014

Duo Tempra 25 januari
25 jan 2014Musikarkivet 2013-2017