Musik i Visby på Gotland

Krister Dahlström Gitarr

Evenemang:
Krister Dahlström Gitarr
Datum:
söndag 1 september, 2024
Tid:
kl. 18:00
Plats:
vårdklockans kyrka, Adelsgatan 43, Visby
Biljetter:
Köp biljett här ›

Krister Dahlström är född och uppvuxen i Visby och har bland annat studerat för professor Karl Petersen vid Nordjysk Musikkonservarorium i Aalborg, samt den berömda mästergitarristen Simon Dinnigan vid Birmingham Consevatoire. Där han utexaminerades från solistdiplomlinjen.

Krister är yrkesverksam som gitarsolist men frilansar även som kammarmusiker i olika ensembler och sammanhang. Han anlitas ofta av kongressarrangörer och svenskat näringsliv för olika samarbeten i samband med t.ex kongresser, konferenser, galor, prisutdelningar, musikfestivaler och olika events både i Sverige och utomlands.

Krister Dahlström är en klassisk gitarrist erkänd för sina lyhörda tolkningar av de stora mästarnas musik samtidigt som hans lättsamma och underhållande presentationer gör honom till en utmärkt ambassadör för den klassiska musiken.


Cecilia Zilliacus / Bengt Forsberg

Evenemang:
Cecilia Zilliacus / Bengt Forsberg
Datum:
söndag 6 oktober, 2024
Tid:
kl. 18:00
Plats:
Vårdklockans kyrka, Adelsgatan 43, Visby
Biljetter:
Köp biljett här ›

Två av våra bästa musiker på respektive instrument Cecilia Zilliacus, violin och Bengt Forsberg, piano bildar en du. En konsert du inte får missa.

Cecilias Zilliacus ”Cecilia is extremely musical and living proof that it’s always possible to pursue unusual ideas.” The Strad, 2018

Genom åren har publiken omfamnat Cecilia Zilliacus lika raffinerade som varma uttolkningar av allt från de stora klassiska och romantiska verken till nutida kammarmusik och samarbeten över genrerna – från Europas mest framstående symfoniorkestrar, dirigenter och tonsättare till jazzmusiker, folkmusiker, singer song-writers och många andra.

Utbyte mellan medmusikanter och kontakt med publiken är ledstjärnor för de sammanhang som hon väljer eller initierar.

Jag vill befinna mig i sammanhang där det är viktigt att just jag bidrar med min särprägel – precis som de andra musikerna bidrar med sin – och att vårt arbete tillsammans blir större än delarna.”

Cecilias Zilliacus arbete med att lyfta fram okända tonsättare, både manliga och kvinnliga, har lett till en mycket bred repertoar. Inte minst möter hon publiken i kompositioner som tonsättare skriver just för henne.

Bengt Forsberg är en av Sveriges mest uppskattade och namnkunniga pianister, framför allt inom det kammarmusikaliska området. Han samarbetar regelbundet med bland andra mezzosopranen Anne Sofie von Otter, cellisten Andreas Brantelid samt violinisterna Cecilia Zilliacus och Nils-Erik Sparf. Som solist har han framträtt med bland andra Kungliga Filharmonikerna, Göteborgs Symfoniorkester och Malmö Symfoniorkester samt givit solokonserter i bland annat anrika Wigmore Hall i London.

Hans omfattande och breda repertoar inkluderar inte bara standardverken utan präglas av hans stora intresse av att söka efter och framföra ovanlig och sällan spelad musik. Flera av hans inspelningar har vunnit stora internationella priser, såväl Grammy som av den ansedda tidskriften Gramophone. 2019 vann den tredje skivan i en serie med verk av Amanda Maier en Grammis som Årets klassiska album där Bengt Forsberg spelar med Cecilia Zilliaus och Kati Raitinen. Han har en diplomexamen från Musikhögskolan i Göteborg och har därefter studerat i London och Köpenhamn.


Stina Backlund trio

Evenemang:
Stina Backlund trio
Datum:
söndag 27 oktober, 2024
Tid:
kl. 18:00
Plats:
Vårdklockans kyrka
Biljetter:
Köp biljett här ›

Sina Backlund trio gör ett välkommet gästspel.

Program meddelas senare.

Stina Backlund har fått sin utbildning vid Musikhögskolan i Malmö, där hon studerade för professor Hans Pålsson. Hon tog sin examen som pianist våren 1990 och avslutade högskolestudierna med att spela Bartóks tredje pianokonsert tillsammans med Malmö Symfoniorkester.

1990 gav Stina ut en solo-CD och 1998-2004 var hon konstnärlig ledare och arrangör av Svaneholms Pianofestival, en veckas pianokvällar varje sommar då publiken bjöds på både klassisk musik och jazz.

Genom åren har Stina sedan haft en bred konsertverksamhet, som solist och i samarbete med sångare och instrumentalister. Hon har deltagit i flera musikteaterproduktioner och även turnerat med soloföreställningen Clara av Guds nåde, en teaterkonsert där hon gestaltar och bjuder på musik av pianisten och kompositören Clara Schumann.

Maria Wernberg är uppvuxen i Örnsköldsvik men har sina rötter på Gotland. Maria är Riksspelman och utbildad klassisk violinist med masterexamen från Royal Northern College of Music i Manchester och kandidatexamen med en first class honours degree från Birmingham Conservatoire. Hon har studerat för violinisterna Dr. Rimma Sushanskaya, Levon Chilingirian, Thomas Kemp och Elisabeth Zeuthen Schneider. Maria har varit solist med Örnsköldsviks Musiksällskap och Gotlands Sinfonietta samt bl.a. uppträtt vid the Virtuoso Violin Festival i Stratford-upon-Avon, Cheltenham Music Festival, Young Musicians Symphony Orchestra, Festspelen i Piteå, Bergmanveckan på Fårö, Vadstena-Akademien, Hildasholmsmusiken och Påskfestival Gotland. Maria frilansar som violinist och undervisar på Kulturskolan i Lund. Sedan 2020 är Maria violinist i Skånska Operan, turnerar kontinuerligt med föreställningarna PIAF & JAG och MITT FRANKRIKE samt utgör en del av folkmusikduon Eriksson/Wernberg.

Foto: Aija Svensson

Henning Fredriksson från Barlingbo är klassisk cellist utbildad i Wien, Odense och Malmö.
Han har varit solist med Joseph Haydn Symphony Orchestra Vienna och
Gotlands Sinfonietta, samt spelar återkommande med orkestrar såsom Malmö Symfoniorkester,
Helsingborgs Symfoniorkester, Dalasinfoniettan, Musica Vitae, Sønderjyllands symfoniorkester,
Wermland operas orkester, Malmö Operaorkester och Webern Sinfonieorchester. Carl Henning är
även en flitig kammarmusiker med konserter vid kammarmusikföreningar och festivaler i Sverige
och runt om i Europa med musiker såsom Ingrid Tobiasson, Anders Kilström, John Ehde,
Elisabeth Zeuthen Schneider, Duo Cassiopeia, Duo Cantilena, To Stemmer och Gotlands
Blåsarkvintett. Sedan 2019 är Carl Henning cellist i Skånska Operan och kan under 2024/25 bl.a.
upplevas som artist-in-residence hos Art Music Denmark, vid Tommie


Gotlands sinfonietta

Evenemang:
Gotlands sinfonietta
Datum:
söndag 24 november, 2024
Tid:
kl. 18:00
Plats:
Almedalsbibliotekets foajé
Biljetter:
Köp biljett här ›

Gotlands sinfonietta är en orkester bestående av professionella musiker, musiklärare, amatörmusiker och musikelever. GotlandsMusiken håller i verksamheten med stöd av Musikaliska sällskapet och Kulturskolan Gotland.

Orkesterns historia går tillbaka till 2000 då “Symfan” bildades av tre hängivna gymnasiestudenter Joanna Onoszko, Halszka Onoszko och Torbjörn Claesson. Den första huvudmannen var Christoffer Polhemgymnasiet och var ett ämne förgymnasisterna. 2006 ombildades “Symfan” till Gotlands sinfonietta och GotlandsMusiken tog över huvudmannaskapet.

Gotland sinfonietta gör två̊ konserter per år en i slutet på våren och en i samband med Musikaliska sällskapets högtidsdag i slutet av november. Genom åren har sinfonietta gästats av många mycket namnkunniga solister.

Sinfoniettan leds för närvarande av dirigenten Marie Sandell.

Marie Sandell, dirigent, tog år 2002 examen från Rytmikpedagogutbildningen vid Musikhögskolan i Malmö, där hon även studerade kör- och orkesterdirigering, sångmetodik och violinmetodik. Bakom sig har hon även studier i klassisk sång vid Ljungskile Folkhögskola och Kulturama samt Gotlands Tonsättarskolas ettåriga utbildning ”Komposition – Fri konst”.

Marie har jobbat inom både kulturskola och gymnasieskolans musikestetiska program som sångpedagog, körledare, violinpedagog och danspedagog. Hon har dirigerat kör och orkester, däribland Visby Vokalensemble, den Landskronabaserade kören Divertimento, Gotlands Sinfonietta och Gotlandsmusikens Blåsorkester.

Marie har också medverkat som violinist, altviolinist och sångerska i olika musik- och teatersammanhang.

För närvarande arbetar Marie som kyrkomusiker i Norra Gotlands pastorat.


Musikaliska Sällskapet – Musik i Visby på Gotland