Musik i Visby på Gotland

Duo Dialog

Evenemang:
Duo Dialog
Datum:
söndag 30 januari, 2022
Tid:
kl. 18:00
Plats:
Vårdklockans kyrka, Adelsgatan 43, Visby
Biljetter:
Köp biljett här ›

Duo Dialog är Sveriges ledande ensemble för klarinett och gitarr. Att få möjlighet att utveckla repertoar och samspel är något som de båda musikerna, klarinettisten Dan Larsson och gitarristen Magnus Grönlund, verkligen brinner för. Ensemblen samarbetar med sångare, instrumentalister, körer och tonsättare. Ett exempel på detta är Kristina Forsmans komposition ”rain-refrain” som inleder kvällens konsert.
Ett annat exempel är Duo Dialogs samarbete med sångaren Jakob Högström i Franz Schuberts ”Winterreise”. Magnus och Dan bearbetade det omfattande piano-originalet för klarinett och gitarr. ”Winterreise” resulterade i närmare fyrtio konserter, utmärkta recensioner och en CD som belönades med toppbetyg (fem ”radioapparater”) i Sveriges radios CD-revyn och utsågs av fack- press till en av det årets bästa klassiska CD-skivor!

Program

Kristina Forsman (1970)
Rain-refrain

Napoleon Coste (1899-1963)
Le Montagnard op 34
Introtuction
Andante Rondeau

Fernado Sor (1778-1939)
Sonate op 15

Bernhard H Crusell (1775-1838)
Andante Pastorale

Paus

Astor Piazzolla (1921-1992)
Nightclub 1960 ur Historie du Tango
Romantico Etyd ur Cinco Oiezas
Tangosuite
No:1
No:2
No:3


Vid flygeln Anders Kilström

Evenemang:
Vid flygeln Anders Kilström
Datum:
söndag 13 mars, 2022
Tid:
kl. 18:00
Plats:
Vårdklockans kyrka, Adelsgatan 43, Visby
Biljetter:
Köp biljett här ›

En musikalisk upptäcktsfärd från romantiken till modernismen med pianisten Anders Kilström.

Mångsidige pianisten Anders Kilström är en av de främsta svenska pianisterna i sin generation. Han är verksam både som solist och kammarmusiker och har konserterat över hela Europa, Nordamerika, Asien, Australien, Nya Zeeland och f.d. Sovjetunionen.

Han har framträtt som solist med dirigenter som Neeme Järvi, Franz Welser-Möst, Alan Gilbert, Thomas Dausgaard, Hans Vonk, Heinz Wallberg, Elgar Howarth och Hans Graf.

Anders Kilström konserterar med många svenska instrumentalister och har också turnerat med mezzosopranerna Barbara Hendricks, Charlotte Hellekant och Anne Sophie von Otter samt med basbarytonen Bryn Terfel.

Anders har varit medlem i KammarensembleN för nutida musik sedan 1989 och uppträder ofta med denna i Sverige och utlandet.

Anders Kilströms har en mycket stor och varierad repertoar. Den inkluderar bl.a. 30-talet pianokonserter från hela musikhistorien, från Bach till Francesconi. Han har stor erfarenhet av nyskriven musik och har fått ett flertal verk skrivna direkt för sig.

Anders Kilström studerade för professor Gunnar Hallhagen vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och gjorde sin solistdebut 1986. Han har även studerat för bl.a. Tatiana Nikolajeva, György Sebök och Colette Zerah.

Anders Kilström är professor och ämnesföreträdare i pianospel på Kungliga Musikhögskolan och har gett Master Classes i bl.a. Sverige, Finland, Lettland, Kanada och USA.


Dancing with Bach – Bach i folkton

Evenemang:
Dancing with Bach – Bach i folkton
Datum:
söndag 3 april, 2022
Tid:
kl. 18:00
Plats:
Vårdklockans kyrka, Adelsgatan 43, Visby
Biljetter:
Köp biljett här ›

I denna konsert möts två musiker med varsin tydlig musikalisk röst och förankring inom både
folkmusiken och barockmusiken. Med utgångspunkt i J.S. Bachs musik för soloviolin och soloflöjt vävs barockmusik samman med musik ur svenska spelmansböcker från någorlunda samma tid, tillsammans med nyskriven musik sprungen ur dessa båda musikaliska traditioner.

Kristine West är en flerfaldigt prisbelönt flöjtist med rötter i den hälsingska folkmusiken. Med masterexamen i tidig musik vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm, flertalet stipendier från bl. a. Kungl. Musikaliska Akademien, Konstnärsnämnden, Kulturrådet och Statens Musikverk, såväl som med en omfattande konsertverksamhet, har hon etablerat sig på musikscenen. Som solist och ensemblemusiker har Kristine turnérat i Norden, Tyskland, Holland och Turkiet. Hon anlitas frekvent som flöjtist i barockorkestrar som exempelvis Drottningholms Barockensemble. Med 2 album i eget namn har hon mottagit lovord från bl.a. Sveriges Radio P2 och internationell press. Kristine har samarbetat med Sveriges Radios Symfoniorkester, Blåsarsymfonikerna samt gjorde under hösten 2018 en turné som solist med Gävle Symfoniorkester. 
Flöjten lär vara ett av världens äldsta instrument och finns representerad i stort sett alla kulturer världen över. Kristine spelar på flöjter av trä, såsom blockflöjter, traversflöjter och olika typer av tvärflöjter och pipor.

Foto: Elias Gammelgård

Nyckelharpsspelmannen Erik Rydvall har på senare år vuxit fram som en stjärna på den svenska folkmusikhimlen. Med sitt starka personliga uttryck och virtuosa spel och sin ständinga lust till nya utmaningar är han en hett eftertraktad musiker, ofta till samarbeten över genregränser. Under utbildningen på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm var Erik med och startade upp den flerfaldigt prisbelönta folkmusiktrion Nordic. Några år senare bildades duon Rydvall/Mjelva tillsammans med den norska hardingfelespelmannen Olav Luksengård Mjelva. Eriks musikaliska bredd kan inte beskrivas bättre än att han har turnerat med flamencokompaniet “Flamencos en route”, Danska radions flickkör, Norrlandsoperans Symfoniorkester, Dalasinfoniettan, konsertorganisten Gunnar Idenstam samt med den svenska världsmusikens grundare Ale Möller. Under de senaste åren har Erik tagit sig an soloprojektet att spela Bachs partitor för violin och cello på nyckelharpa. Ett mycket ovanligt med samtidigt självklart möte mellan Bachs musik och den svenska nyckelharpan som har anor ända tillbaka till medeltiden.


Musikaliska Sällskapet – Musik i Visby på Gotland