Musik i Visby på Gotland

Roland Pöntinen 40 år som artist

Evenemang:
Roland Pöntinen 40 år som artist
Datum:
söndag 29 januari, 2023
Tid:
kl. 18:00
Plats:
Vårdklockans kyrka, Adelsgatan 43, Visby
Biljetter:
Köp biljett här ›

»Svensken Roland Pöntinen, född 1963, är lika övertygande som solopianist, kammarmusiker, sångackompanjatör, kompositör och jazzimprovisatör. Hans känsla för det konstruktiva och sensuella i musiken är omisskännlig….«
(Ellen Kohlhaas i Frankfurter Allgemeine, 28 januari 1987)

Så beskriver en kritiker i Frankfurter Allgemeine den då 23-årige Roland Pöntinens mångsidighet och musikaliska upptäckarglädje. Under en festival i berömda Schloss Elmau utanför München hade han imponerat på publiken som solist, kammarmusiker och improvisatör.

Sedan dess har Roland Pöntinen etablerat sig internationellt som en av de mest spännande klassiska musikerna i sin generation. Han har samarbetat med dirigenter som Esa-Pekka Salonen, Leif Segerstam och Evgenij Svetlanov, gästat många av de största festivalerna och turnerat som solist världen över. Spännvidden i Pöntinens repertoar och hans musikaliska nyfikenhet, ibland utanför den klassiska genren, visar sig i listan över artister han jobbat med – från Barbara Hendricks och Nicolai Gedda till Eva Dahlgren, från Joakim Milder och Bengt Hallberg till Janine Jansen.

Det var i mars 1981 som han debuterade med Kungliga Filharmonikerna i Cesar Francks Symfoniska variationer. Nu firar Roland Pöntinen 40-årsjubileum som artist. För säsongen 2022/23 har han skapat nya spännande program med repertoar som betytt mycket för honom under fyra decennier.

Under de första åren efter debuten var det mycket ryskt som gällde.

Hans första soloskiva från 1984 hette The Russian Virtuoso Piano (BIS-276) och tidigt uppmärksammades hans tolkningar av Rachmaninov, Prokofjev och inte minst Skrjabin.

Tjajkovskijs b-mollkonsert spelade han in tre år senare med Bamberger Symphoniker och Leif Segerstam och 1992 turnerade han i Holland och Belgien med Skrjabins samtliga 10 sonater.

Pöntinens diskografi innefattar numera över 100 titlar på BIS, EMI, Philips m fl.

Fascinationen för fransk och spansk musik och tonsättare som Debussy, Ravel och Albéniz har han kvar efter alla dessa år. De finns med i jubileumsprogrammen, jämte andra Pöntinenfavoriter som Chopin, Beethoven, Schumann, Brahms, Szymanowski och Bartók.

Även nutida musik har haft en framträdande roll under hela karriären, inte minst musik av ungraren och Polarpristagaren György Ligeti, som Pöntinen kände personligen. Mötena med Ligeti gav ovärderliga inblickar i mästarens pianoetyder och Pianokonserten som Pöntinen framfört runt om i Europa, flera gånger med Ligeti själv i publiken.

Till de olika sidorna av Pöntinens konstnärskap kan läggas en viktig roll – den som tonsättare och arrangör. Blue Winter för trombon och stråkar fick 1998 sin världspremiär i Philadelphia och New York (Carnegie Hall) och framfördes av inga mindre än Wolfgang Sawallisch, Philadelphiaorkestern och dess solotrombonist Nitzan Haroz. Flera beställningsverk har uruppförts på̊ internationella scener av artister som Christian Lindberg och Martin Fröst och för Håkan Hardenberger och Academy of St Martin in the Fields har Pöntinen arrangerat musik av Joni Mitchell, Michel Legrand och Kurt Weill. Pöntinens senaste verk för solopiano

Program

François

François Couperin (1668 – 1733)
La Favorite, Chaconne a deux tems

Tristan Murail (1947-)
La Mandragore

Ludwig van Beethoven (1770-1827)
Sonat nr. 8 c-moll op.13 (”Pathétique”)

p a u s

Franz Liszt (1811-1886)
Nuages gris

Claude Debussy (1862-1918)
Des pas sur la neige ur Préludes bok I

Johannes Brahms (1833-1897)
Intermezzo h-moll op.119 nr. 1

Maurice Ravel (1875 – 1937)
Menuet sur le nom d’Haydn

Claude Debussy (1862-1918)
Jardins sous la pluie ur Estampes

 


Derwinger/Büchel duo

Evenemang:
Derwinger/Büchel duo
Datum:
söndag 19 februari, 2023
Tid:
kl. 18:00
Plats:
Vårdklockans kyrka, Adelsgatan 43, Visby
Biljetter:
Köp biljett här ›

Två av Sveriges främsta musiker Alexandra Büchel, sopran och Love Derwinger, piano gäster oss med ett program med musik ur den rika romansrepertoaren  och en del nyskrivet.

Program meddelas senare.

Foto: Pontus Klingeborn

Den svenska sopranen Alexandra Büchel kommer från Stockholm och fick sin utbildning vid Operahögskolan i Stockholm, med professor Dorothy Irving och Jeffrey Goldberg, assisterande dirigent vid Metropolitan Opera i New York.

Prisad för sina kristallklara höga toner i kombination med ett rikt och varmt mellanregister och ett levande skådespeleri, har hon snabbt etablerat sig som en ledande utövare av modern och samtida musik, vilket har lett henne till samarbeten med kompositörer, orkestrar och operahus i Sverige och utomlands.

År 2017 mottog hon det prestigefyllda Birgit Nilsson-priset och gjorde en kritikerrosad föreställning som den blinda poetinnan i Blomdahls Aniara på Malmö Opera.

Alexandra har även framträtt på scener som Kammeroper Schloss Rheinsberg, Vadstena- Akademien, Cape Town Opera i Sydafrika, Landestheater Gera och Theater Altenburg i Tyskland, där hon har gjort roller som Gepopo i Le Grand Macabre, Second Niece i Peter Grimes, Lucia i Lucretias våldtäkt, Coloratura Machine i urpremiären av Carl Unander Scharins Sing the Body Electric, Gerda i Die Schneekönigin av Valtinoni på NorrlandsOperan och Agnes i världspremiären av Catharina Backmans Svävande Damen på Malmö Opera.

År 2019 prisades hon för sin Lady Madeline i Usher av Claude Debussy/ Annelies van Parys på Folkoperan. År 2021 återkommer hon som Lady Madeline på Opera Vlaanderen i Belgien.

Foto: Annika Falkuggla Johansson

Den svenske pianisten Love Derwinger är kanske mest känd utanför Sverige för sin roll som ackompanjatör till den afroamerikansk-svenska sopranen Barbara Hendricks. Han är dock också känd som konsertsolist, specialist på samtida musik och författare. Love Derwinger föddes i Sverige 1966. Han var bara 16 år när han debuterade som solist i Liszts svåra pianokonsert nr 2 i A-dur. Därefter inledde han en recitalkarriär som har fört honom runt i Europa, Amerika, Japan och, ovanligt nog, i Mellanöstern. Derwingers CV som konsertsolist omfattar inte bara skandinaviska orkestrar utan även Radio Philharmonie Hannover des NDR i Tyskland (numera Elbphilharmonie), Philharmonia Orchestra i Storbritannien och Residentie Orkest i Haag, Nederländerna.

Han har också uppträtt vid olika festivaler, bland annat vid Stockholm New Music. Derwingers schema växlar mellan konsertframträdanden, solorecitaler, kammarmusik, uppdrag som dirigent (han ledde en föreställning av Morton Feldmans opera Neither från 1977, mästare i andra samtida verk) och som sångackompanjatör. I den sistnämnda egenskapen är han mest känd för att ha stöttat Hendricks, både vid livekonserter och på en kritikerrosad serie inspelningar på hennes Arte Verum-etikett.

Derwingers inspelningskatalog omfattar mer än 30 skivor. De flesta, inklusive en inspelning 1993 av Wilhelm Stenhammars första pianokonsert i b-moll, op. 1, utkom på det svenska BIS-etiketten. Under de två första månaderna av 2019 kom två nya Derwingerutgivningar: han backade upp violinisten Sueye Park på recitalen Salut d’Amour, och Hendricks på ett tidigare inspelat album med lieder av Mahler. Derwinger är författare till två böcker, ingen av dem handlar om pianoteknik. Godnatt var en memoar och en uppsättning reflektioner i form av en serie dialoger, medan hans andra bok, Föredraget, beskrivs som ”en anakronistisk intervju med Bach”.


Piazzolla vs Stravinsky

Evenemang:
Piazzolla vs Stravinsky
Datum:
söndag 26 mars, 2023
Tid:
kl. 18:00
Plats:
Vårdklockans kyrka, Adelsgatan 43, Visby
Biljetter:
Köp biljett här ›

En musikalisk upplevelse som pendlar mellan Astor Piazzolla och Igor Stravinsky två av 1900-talets musikaliska giganter. Spelar gör Nils-Erik Sparf och Matti Andersson.

Foto: Jörgen Sälde

Nils-Erik Sparf tog solistdiplomexamen med jetong vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 1971. Efter fortsatta studier vid Pragakademien var han under 1970-talet konsertmästare i Kungliga Hovkapellet. Därefter har han varit konsertmästare i Kgl Filharmoniska Orkestern i Stockholm under flera år samt i Uppsala Kammarsolister och Uppsala Kammarorkester, där han fortfarande har sin tjänst. Han är även primarie i Drottningholms Barockensemble.

Nils-Erik är verksam som solist och kammarmusiker över hela världen och finns representerad på ett stort antal inspelningar. Han har erhållit flera utmärkelser, som Expressens musikpris Spelmannen, medaljen Pro Musica Antiqua och Hugo Alfvén-priset. Sedan 1992 är han ledamot av Kgl Musikaliska Akademien.

I januari 2004 erhöll Nils-Erik Sparf medaljen ”Litteris et Artibus” av kung Carl XVI Gustaf och 2013 Kungliga Musikaliska Akademiens Interpretpris.

Foto: Jörgen Sälde

Matti Andersson har sedan början på 1980-talet jobbat med utbildning och fortbildning i musik på bl.a. Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och ofta anlitats som konsult och föredragshållare på olika musikinstitutioner runt om i Sverige. Han är utbildad musiklärare och musiker vid musikhögskolorna i Göteborg och Stockholm. Musikerutbildningen avslutades vt 2014 med en Konstnärlig Masterexamen i musik med inriktning på accordeon.

Matti har även tidigare turnerat med violinisten Nils-Erik Sparf, varit medlem i Lars Hollmers konstellation Utsikter i sex år samt varit solist i flera olika sammanhang, bl.a. med storbandet Uppsala University Jazz Orchestra. Han har också hållit många solokonserter.

Matti har varit förstelärare legitimerad i musik och matematik på Lundellska skolan i Uppsala där han 2002 startade Skrapans Musikklass.


Gotlands sinfonietta

Evenemang:
Gotlands sinfonietta
Datum:
måndag 1 maj, 2023
Tid:
kl. 18:00
Plats:
Almedalsbibliotekes foajé
Biljetter:
Köp biljett här ›

Gotlands sinfonietta med sin traditionsenliga vårkonsert. Kvällens solist är Diane Combee oboist vid GotlandsMusiken.

Program meddelas senare.

 

Foto: Tonsättarcentrum

Marie Sandell tog år 2002 examen från Rytmikpedagogutbildningen vid Musikhögskolan i Malmö, där hon även studerade kör- och orkesterdirigering, sångmetodik och violinmetodik. Bakom sig har hon även studier i klassisk sång vid Ljungskile Folkhögskola och Kulturama samt Gotlands Tonsättarskolas ettåriga utbildning ”Komposition – Fri konst”.

Marie har jobbat inom både kulturskola och gymnasieskolans musikestetiska program som sångpedagog, körledare, violinpedagog och danspedagog. Hon har dirigerat kör och orkester, däribland Visby Vokalensemble, den Landskronabaserade kören Divertimento, Gotlands Sinfonietta och Gotlandsmusikens Blåsorkester.

Hon har också medverkat som violinist, altviolinist och sångerska i olika musik- och teatersammanhang. För närvarande arbetar Marie som kyrkomusiker i Norra Gotlands pastorat.

Diane Combee, oboe, född 1990, Kommer från nederländerna och har studerat en Bachelor of Music på Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (University of Arts Utrecht), en Master of Music Künstlerische Ausbildung på Hochschule für Künste Bremen (University of Arts Bremen) och en Master of Fine Arts in Music with Specialisation in Symphonic Orchestra Performance (SNOA) på Högskolan för scen och musik i Göteborg. Hon har arbetat på Gotlandsmusiken sedan 2020 och har innan det frilansat som oboist och oboelärare. Hon har arbetat med orkestrar som Göteborgs Symfoniker, Göteborg Wind Orchestra, Dalasinfoniettan, Phion orkest, Van Wassenaer Consort, Ensemble Conservatoire, Parnassus Ensemble.


Alf Hörberg trio

Evenemang:
Alf Hörberg trio
Datum:
söndag 3 september, 2023
Tid:
kl. 18:00
Plats:
Vårdklockans kyrka, Adelsgatan 43, Visby
Biljetter:
Köp biljett här ›

Foto: Arne Johansson

Alf Hörberg har varit anställd som klarinettist i Kungliga Filharmonikerna sedan 1996. Tidvis har han medverkat flitigt i Konserthusets kammarmusikserier. Han har ett uttalat intresse för tidstroget musicerande och var under lång tid medlem i Orchestra of the 18th Century Amsterdam under ledning av Frans Brüggen, där han medverkade på ett 50-tal turnéer i Europa, USA, Australien och Japan samt på många skivinspelningar. Tidigare var han förste klarinettist i orkestern vid Drottningholms Slottsteater, med vilka han framträtt som solist i Mozarts klarinettkonsert. Han har även varit knuten till kammarmusikensembler som Stadlertrion, Nachtmusique (Nederländerna) och Ensemble Zefiro (Italien).

Foto: Arne Johansson

Darya Tchaikovsky påbörjade sin pianistiska bana vid 4 års ålder och uppmärksammades tidigt för sin musikaliska begåvning. Vid 7 års ålder gav hon sin första konsert och som 12 åring debuterade hon som solist med ”Belarusian State Chamber Orchestra” i sin hemstad Minsk. Som en del av en konsertserie för unga talanger framträdde hon därefter flera gånger som solist med ” Belarusian State Symphony Orchestra”. Hennes karriär tog en ny vändning när hon vid 17 års ålder flyttade till Frankrike för att studera vid Conservatoire National de Angers och Conservatoire National Supérieure de Lyon. 
Bland hennes lärare och mentorer kan nämnas Lilya Zilberstein, Paul Lewis, Leif Ove Andsnes och Christian Ihle Hadland. Darya är verksam både som solist och kammarmusiker i stora delar av Europa. Hon har gästat prestigefyllda akademier såsom Accademia Musicale och Jiri Hlinka Academi och hon är en återkommande gäst vid den anrika Pablo Cassals festival i södra Frankrike. Hon har sedan 2018 sin bas i Stockholm.

Foto: Arne Johansson

Josep Castanyer Alonso är medlem i Kungliga Filharmonikernas cellostämma sedan 2019. Han studerade cello för Maria Kliegel vid Hochschule für Musik und Tanz i Köln, och stråkkvartettspel för Günter Pichler (Alban Berg Quartett) vid Escuela de Música Reina Sofía i Madrid. Han har framträtt vid en rad festivaler och gästat olika akademier, bland dem Verbierfestivalen i Schweiz och Accademia Chigiana i Siena i Italien. Han spelar regelbundet i olika kammarmusikensembler, och han var tidigare medlem av Alinde Quartett. Han har också medverkat i kammarmusikaliska projekt med musikerkollegor från WDR-orkestern i Köln, Wienfilharmonikerna, Staatskapelle Dresden med flera europeiska orkestrar.


Trio Anima

Evenemang:
Trio Anima
Datum:
söndag 22 oktober, 2023
Tid:
kl. 18:00
Plats:
Vårdklockans kyrka, Adelsgatan 43, Visby
Biljetter:
Köp biljett här ›

Den Gotlandsbaserade pianotrion gör ett emotsett framträdande.

Program meddelas senare

Foto: Jesper Hammarlund

Gisela Herb, född och uppvuxen i München, Tyskland har en internationell karriär som solist och kammarmusiker. Hon är numera bosatt på Gotland där hon är initativtagare till och konstnärlig ledare i Påskfestival Gotland (www.paskfestivalgotland.se) primus motor i konsertserien ”Offentliga huskonserter” och Roxy klassisk. Några av höjdpunkterna i hennes karriär är medverkan vid Festspillene i Bergen och solistuppdrag med bland annat Oslo- , Stavanger- och Trondheim Filharmoniska orkester och uppförande av Griegs a-moll konsert i Manaus’ (Brasil) berömda operahuset. Hennes kritikerrosade CD-skivor med pianomusik av Alberto Ginastera och H. Villa-Lobos fick omdömet: ’virtuost, rytmiskt vitalt, betagande, härlig klangbehandling

Foto: Jesper Hammarlund

Antonia Mallach är en tysk violinist och passionerad kammarmusiker.

Hon studerade för Yamei Yu, Andrzej Gebski och senast för Philippe Graffin i Royal Conservatory i Bryssel.

Antonia har varit medlem i Converse String Quartet och studerat för Auryn Quartett i Detmold.

Mellan 2019 och 2021 spelade Antonia på International Chamber Music Festival Max van der Linden och på Klarafestivalen. Som solist spelade hon med Bochums ungdomsorkester och konsert i Langenfeld.

Antonia kännetecknas av sitt färgstarka och passionerade spel.

Foto: Jesper Hammarlund

Raphaël Meulemans är en belgisk cellist – han är en engagerad musiker och en passionerad lärare.

Raphaël har studerat för Martijn Vink, Thomasz Strahl och senast för Pieter Wispelwey vid Robert Schumann Hochschule i Tyskland.

Raphaël uppträder främst som kammarmusiker och solist. Hans musikaliska erfarenheter har tillåtit honom att spela såväl klassisk musik som traditionell folk- och rockmusik.

En dedikerad djurrätts- och miljöaktivist, Raphaël bor för närvarande i Suderbyn Ekoby på Gotland där han använder musik för att bygga gemenskap och uppmana till handling. Hösten 2022 började Raphaël att undervisa cello vid Gotland kulturskola.


Gotlands sinfonietta

Evenemang:
Gotlands sinfonietta
Datum:
söndag 26 november, 2023
Tid:
kl. 18:00
Plats:
Almedalsbibliotekes foajé
Biljetter:
Köp biljett här ›

Traditionsenligt i samband med Musikaliska sällskapets högtidsdag ger Gotlands sinfonietta en konsert.

Program meddelas senare

Foto: Tonsättarcentrum

Marie Sandell, dirigent, tog år 2002 examen från Rytmikpedagogutbildningen vid Musikhögskolan i Malmö, där hon även studerade kör- och orkesterdirigering, sångmetodik och violinmetodik. Bakom sig har hon även studier i klassisk sång vid Ljungskile Folkhögskola och Kulturama samt Gotlands Tonsättarskolas ettåriga utbildning ”Komposition – Fri konst”.

Marie har jobbat inom både kulturskola och gymnasieskolans musikestetiska program som sångpedagog, körledare, violinpedagog och danspedagog. Hon har dirigerat kör och orkester, däribland Visby Vokalensemble, den Landskronabaserade kören Divertimento, Gotlands Sinfonietta och Gotlandsmusikens Blåsorkester.

Marie har också medverkat som violinist, altviolinist och sångerska i olika musik- och teatersammanhang. För närvarande arbetar Marie som kyrkomusiker i Norra Gotlands pastorat.


Musikaliska Sällskapet – Musik i Visby på Gotland