Evenemang:
Dan Laurin och Gotlands Blåsarkvintett 15:e mars
Datum:
lördag 15 mars, 2014


 

 

Suite för blockflöjtsolo och blåskvintett och slagverk. Skrivet 2013.

Sånger från sydvästra Madagaskar:

sats 1. Tuusi-Majestätisk Dans.
Sats 2.Dans för en Vuurumbee
sats 3. Tuusi, Serene Dance.
Kompositör: Ingvar Karkoff

 

 

Under senare år har blockflöjtisten Dan Laurin framträtt i stora delar av världen. Turnéer i USA, Japan, Sydkorea, Indien och Australien, liksom konserter i de stora europeiska konserthusen, har bara bekräftat hans ställning som en av de mest intressanta musikerna på sitt instrument. Hans strävan efter att återupptäcka blockflöjtens klangliga möjligheter har resulterat i en spelstil och teknisk behärskning som givit honom oräkneliga priser, bland annat en Grammis, Föreningen Svenska Tonsättares interpretpris (1995) och Kungliga Musikaliska Akademiens interpretpris (2011).

Ett långtgående samarbete med den australiske instrumentbyggaren Frederick Morgan har lett till en rad förbättringar av äldre instrument, vilket starkt berikat blockflöjtens repertoar. Man bör här särskilt lyfta fram det instrument som specialbyggdes åt Dan Laurin för inspelningarna av Jacob van Eycks (ca 1590–1657) monumentala Der Fluyten Lust-hof – det mest omfattande verk som någonsin komponerats för ett blåsinstrument.

Vid sidan av arbetet med tidig musik har Dan Laurin dessutom uruppfört en mängd verk komponerade av svenska tonsättare. Hans ambition att vidga repertoaren och höja blockflöjtens status som soloinstrument med orkester har resulterat i flera solokonserter som redan nått klassikerstatus. Däribland Daniel Börtz blocklöjtskonsert En gycklares berättelser (2000), uruppförd i Konserthuset 2001 och även utgiven på cd (BIS).

Dan Laurin är professor i blockflöjtspel och undervisar vid Trinity College i London samt vid Kungliga Musikhögskolan. Han är ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien och mottog 2001 den kungliga medaljen Litteris et Artibus.