Evenemang:
Kåring, Backlund och Gosskören
Datum:
söndag 9 juni, 2024
Tid:
kl. 18:00
Plats:
Vårdklockans kyrka
Biljetter:
Köp biljett här ›

Samuel Kåring fick Musikaliska sällskapets och Wessmans stipendium hösten 2023. Nu ger han en efterlängtad konsert tillsammans med Stina Backlund. Gotlands gosskör kommer också att delta. Det var i gosskören Samuel började sin musikaliska bana.

Countertenoren Samuel Kåring, kommer från Sanda på mellersta Gotland. Sin musikaliska fostran fick han i Gotlands Gosskör, ledd av Britta Backlund Rödland, där han var med från starten 2006 fram tills dess att han flyttade från Gotland för fortsatta musikstudier 2020. Med gosskören deltog han flera gånger på Gosskörsfestivalen i Rättvik, där han för första gången kom i kontakt med röstfacket countertenor.

Sin första insats som solist gjorde han redan som tioåring då han sjöng gossopran-rollen i oratoriet Elias av Mendelssohn i Visby domkyrka.

Vidare scenerfarenhet fick han i Gotlands Musikalkompani där han gjort ledande roller i flera uppsättningar.

Efter studier vid Wisbygymnasiets musikestetiska program ledde intresset för körsång honom vidare till vokalensemble-linjen på Sjöviks folkhögskola i Dalarna.

Där fick han även upp ögonen för den klassiska musiken och solistsång under studier för sångpedagogen Åsa Lansfors.

De senaste åren har han studerat klassisk sång som countertenor för Kristina Hammarström på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och för Karin Ingebäck på Musikhögskolan i Örebro, där han nu studerar till musiklärare och sångpedagog. Han anlitas också som solist i olika sammanhang.

Stina Backlund har fått sin utbildning vid Musikhögskolan i Malmö, där hon studerade för professor Hans Pålsson. Hon tog sin examen som pianist våren 1990 och avslutade högskolestudierna med att spela Bartóks tredje pianokonsert tillsammans med Malmö̈ Symfoniorkester.

1990 gav Stina ut en solo-CD och 1998–2004 var hon konstnärlig ledare och arrangör av Svaneholms Pianofestival, en veckas pianokvällar varje sommar då publiken bjöds på̊ både klassisk musik och jazz.

Genom åren har Stina sedan haft en bred konsertverksamhet, som solist och i samarbete med sångare och instrumentalister. Hon har deltagit i flera musikteaterproduktioner och även turnerat med soloföreställningen Clara av Guds nåde, en teaterkonsert där hon gestaltar och bjuder på musik av pianisten och kompositören Clara Schumann.

Foto: Britta Backlund Rödland

Gotlands gosskör grundades för snart 20 år sedan av Britta Backlund Rödland Ständig ackompanjatör var ”körmormor” Margareta Backlund som troget suttit vid tangenterna ända fram till att pandemin satte stopp för körsång.
Kören fungerar lika mycket som en sångskola som en kör. Pojkar från 7 års ålder får börja utan intagningsprov.
Som störst har gosskören bestått ett 60-tal pojkar i åldrarna 7–20.
Nu består kören av 20 pojkar och har sedan ett år tillbaka fått en ny ackompanjatör ”körmoster” Stina Backlund
Den typiska repertoaren för gosskören har i alla år varit att ha en stor genrebredd.
Från Vivaldi till Ted Gärdestad via Britten och Rutter visa och jazz!