Evenemang:
Dancing with Bach – Bach i folkton
Datum:
söndag 3 april, 2022
Tid:
kl. 18:00
Plats:
Vårdklockans kyrka, Adelsgatan 43, Visby
Biljetter:
Köp biljett här ›

I denna konsert möts två musiker med varsin tydlig musikalisk röst och förankring inom både
folkmusiken och barockmusiken. Med utgångspunkt i J.S. Bachs musik för soloviolin och soloflöjt vävs barockmusik samman med musik ur svenska spelmansböcker från någorlunda samma tid, tillsammans med nyskriven musik sprungen ur dessa båda musikaliska traditioner.

Kristine West är en flerfaldigt prisbelönt flöjtist med rötter i den hälsingska folkmusiken. Med masterexamen i tidig musik vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm, flertalet stipendier från bl. a. Kungl. Musikaliska Akademien, Konstnärsnämnden, Kulturrådet och Statens Musikverk, såväl som med en omfattande konsertverksamhet, har hon etablerat sig på musikscenen. Som solist och ensemblemusiker har Kristine turnérat i Norden, Tyskland, Holland och Turkiet. Hon anlitas frekvent som flöjtist i barockorkestrar som exempelvis Drottningholms Barockensemble. Med 2 album i eget namn har hon mottagit lovord från bl.a. Sveriges Radio P2 och internationell press. Kristine har samarbetat med Sveriges Radios Symfoniorkester, Blåsarsymfonikerna samt gjorde under hösten 2018 en turné som solist med Gävle Symfoniorkester. 
Flöjten lär vara ett av världens äldsta instrument och finns representerad i stort sett alla kulturer världen över. Kristine spelar på flöjter av trä, såsom blockflöjter, traversflöjter och olika typer av tvärflöjter och pipor.

Foto: Elias Gammelgård

Nyckelharpsspelmannen Erik Rydvall har på senare år vuxit fram som en stjärna på den svenska folkmusikhimlen. Med sitt starka personliga uttryck och virtuosa spel och sin ständinga lust till nya utmaningar är han en hett eftertraktad musiker, ofta till samarbeten över genregränser. Under utbildningen på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm var Erik med och startade upp den flerfaldigt prisbelönta folkmusiktrion Nordic. Några år senare bildades duon Rydvall/Mjelva tillsammans med den norska hardingfelespelmannen Olav Luksengård Mjelva. Eriks musikaliska bredd kan inte beskrivas bättre än att han har turnerat med flamencokompaniet “Flamencos en route”, Danska radions flickkör, Norrlandsoperans Symfoniorkester, Dalasinfoniettan, konsertorganisten Gunnar Idenstam samt med den svenska världsmusikens grundare Ale Möller. Under de senaste åren har Erik tagit sig an soloprojektet att spela Bachs partitor för violin och cello på nyckelharpa. Ett mycket ovanligt med samtidigt självklart möte mellan Bachs musik och den svenska nyckelharpan som har anor ända tillbaka till medeltiden.