Evenemang:
Beethoven 250+1
Datum:
torsdag 25 november, 2021
Tid:
kl. 19:00
Plats:
Wisby Strand
Biljetter:
Köp biljett här ›

Under november gör vi och GotlandsMusiken ett samarbete med Kalmar läns musikstiftelse/Camerata Nordica och Östgötamusiken kring Beethovens musik. Upprinnelsen till detta samarbete var manifestationen av Beethovens 250-årsdag förra året som tyvärr inte gick att genomföra. Nu blir det Beethovenfokus i november i stället med konserter i Kalmar och Linköping med avslutning här i Visby.

Orkestern består av 38 musiker, 21 stråkmusiker och 17 blåsare och slagverk. På samma sätt som på Beethovens tid då orkestrarna som regel var av denna storlek var det förstevilolinisten som ledde orkestern. Spelande ledare och solist på denna konsert är den skotske violinisten Colin Scobie. Han är utbildad vid Royal Collage of Music i London. Vid sidan av sitt engagemang i Camerata Nordica är han en hängiven kammarmusiker och spelar bland annat första fiol i Maxwell String Quartet http://www.maxwellstringquartet.com/

Colin Scobie, violin

På programmet står:
Overtyren till Coriolanus i c-moll Op. 62
Violinkonerten i D-dur Op 61
Synfoni nr 5 i c-moll

Om du vill förkovra dig beträffande Beethoven kan Åke Holmquists två böcker om denna konstmusikens titan rekommenderas. Den första ”Beethoven, biografin” finns att tillgå som e-bok och den 2021 utgivna ”Den användbare titanen” kan köpas i bokhandeln.