Evenemang:
Historien om en soldat
Datum:
söndag 29 september, 2019
Biljetter:
Köp biljett här ›

Den 29 september uppförs Igor Stravinskijs verk historien om en soldat. Stina Ekblad som berättare i samarbete med GotlandsMusiken och Länsteatern på Gotland

Librettot som bygger på en rysk folksaga skrevs på franska av den schweiziske författaren C.F. Ramuz. Det är en parabel om en soldat som byter bort sin fiol till djävulen mot en bok som förutspår den ekonomiska framtiden. Musiken är skriven för en septett bestående av fiol, kontrabas, klarinett, fagott, kornett (ofta ersatt av trumpet), trombon och slagverk och historien berättas av tre aktörer, soldaten, djävulen och en berättare som också ikläder sig några mindre roller. En dansare spelar den stumma rollen som prinsessan och det kan också förekomma en mindre dansensemble. Stycket skrev för en mindre ensemble eftersom det var ont om musiker under första världskriget då många var inkallade.

Librettot har översatts till många språk; till svenska av Erik Lindegren, utgivet 1957.[1]

Verket tar ca 1 timme att framföra. Musiken är modernistisk och innehåller många taktartsväxlingar varför det vanligen framförs med dirigent. Mycket av musiken, i synnerhet violinstämman, anses virtuos. Verket uruppfördes i Lausanne den 28 september 1918 under ledning av Ernest Ansermet.

Verket tillkom i samarbete med den schweiziska filantropen Werner Reinhart. Werner Reinhart sponsrade produktionen och stod som ekonomisk garant vid premiären. I gengäld dedicerade Stravinskij verket till denne och gav honom även originalmanuskriptet.

Reinhart fortsatte med sitt stöd till Stravinskij under 1919 genom att anordna en serie konserter med hans senaste kammarmusik.[5] Bland dessa fanns en svit om fem satser ur Historien om en soldat, arrangerade för klarinett, violin och piano, vilket var en gest till Reinhart som var en skicklig amatörklarinettist. Sviten uruppfördes den 8 november 1919 i Lausanne, långt innan originalversionen för sju instrument blev känd.