Slutsålt!
Evenemang:
Roland Pöntinen 40 år som artist
Datum:
söndag 29 januari, 2023
Tid:
kl. 18:00
Plats:
Vårdklockans kyrka, Adelsgatan 43, Visby
Biljetter:
Köp biljett här ›

»Svensken Roland Pöntinen, född 1963, är lika övertygande som solopianist, kammarmusiker, sångackompanjatör, kompositör och jazzimprovisatör. Hans känsla för det konstruktiva och sensuella i musiken är omisskännlig….«
(Ellen Kohlhaas i Frankfurter Allgemeine, 28 januari 1987)

Så beskriver en kritiker i Frankfurter Allgemeine den då 23-årige Roland Pöntinens mångsidighet och musikaliska upptäckarglädje. Under en festival i berömda Schloss Elmau utanför München hade han imponerat på publiken som solist, kammarmusiker och improvisatör.

Sedan dess har Roland Pöntinen etablerat sig internationellt som en av de mest spännande klassiska musikerna i sin generation. Han har samarbetat med dirigenter som Esa-Pekka Salonen, Leif Segerstam och Evgenij Svetlanov, gästat många av de största festivalerna och turnerat som solist världen över. Spännvidden i Pöntinens repertoar och hans musikaliska nyfikenhet, ibland utanför den klassiska genren, visar sig i listan över artister han jobbat med – från Barbara Hendricks och Nicolai Gedda till Eva Dahlgren, från Joakim Milder och Bengt Hallberg till Janine Jansen.

Det var i mars 1981 som han debuterade med Kungliga Filharmonikerna i Cesar Francks Symfoniska variationer. Nu firar Roland Pöntinen 40-årsjubileum som artist. För säsongen 2022/23 har han skapat nya spännande program med repertoar som betytt mycket för honom under fyra decennier.

Under de första åren efter debuten var det mycket ryskt som gällde.

Hans första soloskiva från 1984 hette The Russian Virtuoso Piano (BIS-276) och tidigt uppmärksammades hans tolkningar av Rachmaninov, Prokofjev och inte minst Skrjabin.

Tjajkovskijs b-mollkonsert spelade han in tre år senare med Bamberger Symphoniker och Leif Segerstam och 1992 turnerade han i Holland och Belgien med Skrjabins samtliga 10 sonater.

Pöntinens diskografi innefattar numera över 100 titlar på BIS, EMI, Philips m fl.

Fascinationen för fransk och spansk musik och tonsättare som Debussy, Ravel och Albéniz har han kvar efter alla dessa år. De finns med i jubileumsprogrammen, jämte andra Pöntinenfavoriter som Chopin, Beethoven, Schumann, Brahms, Szymanowski och Bartók.

Även nutida musik har haft en framträdande roll under hela karriären, inte minst musik av ungraren och Polarpristagaren György Ligeti, som Pöntinen kände personligen. Mötena med Ligeti gav ovärderliga inblickar i mästarens pianoetyder och Pianokonserten som Pöntinen framfört runt om i Europa, flera gånger med Ligeti själv i publiken.

Till de olika sidorna av Pöntinens konstnärskap kan läggas en viktig roll – den som tonsättare och arrangör. Blue Winter för trombon och stråkar fick 1998 sin världspremiär i Philadelphia och New York (Carnegie Hall) och framfördes av inga mindre än Wolfgang Sawallisch, Philadelphiaorkestern och dess solotrombonist Nitzan Haroz. Flera beställningsverk har uruppförts på̊ internationella scener av artister som Christian Lindberg och Martin Fröst och för Håkan Hardenberger och Academy of St Martin in the Fields har Pöntinen arrangerat musik av Joni Mitchell, Michel Legrand och Kurt Weill. Pöntinens senaste verk för solopiano

Program

François Couperin (1668 – 1733)
La Favorite, Chaconne a deux tems

Tristan Murail (1947-)
La Mandragore

Ludwig van Beethoven (1770-1827)
Sonat nr. 8 c-moll op.13 (”Pathétique”)

p – a – u  – s

Frederic Chopin (1810-1849)
Sonat nr 3 h moll op.58
Allegro Maestoso
Scherzo, Molto Vivace
Largo
Finale, Presto non tanto

Franz Liszt (1811-1886)
Nuages gris

Claude Debussy (1862-1918)
Des pas sur la neige ur Préludes bok I

Johannes Brahms (1833-1897)
Intermezzo h-moll op.119 nr. 1

Maurice Ravel (1875 – 1937)
Menuet sur le nom d’Haydn

Claude Debussy (1862-1918)
Jardins sous la pluie ur Estampes